Beletrina: Pionir slovenske založniške scene

Beletrina: Pionir slovenske založniške scene

Jul 25, 2024Slovenika EU

Beletrina je ena izmed najuglednejših založb v Sloveniji, ki ima za seboj več kot četrt stoletja uspešnega delovanja. Je več kot le založba – je živa entiteta, ki s strastjo in predanostjo prispeva k bogatenju kulturnega življenja. Njihovo delo ni le v izdajanju knjig, ampak tudi v ustvarjanju in negovanju literarnega dialoga, ki vpliva na bralce doma in po svetu.


Založba je bila ustanovljena kot Študentska založba leta 1995 in se je od takrat razvila v vodilno slovensko založniško hišo, znano po svojem izjemnem prispevku k literaturi in humanistiki. Beletrina se ponaša z bogatim knjižnim programom, ki vključuje tako klasična dela kot tudi najnovejše uspešnice sodobnih avtorjev.

V okviru Beletrine izhajajo dve ključni zbirki – literarna zbirka Beletrina in humanistična zbirka Koda. Zbirka Beletrina se osredotoča na sodobno in klasično književnost, medtem ko zbirka Koda ponuja dela s področja humanistike, filozofije in družbenih ved. Poleg teh zbirk založba redno izdaja posebne knjižne edicije, ki pogosto vključujejo delavnice, eseje in monografije o pomembnih temah.


Pomembna vloga pri ohranjanju literarnega življenja v Sloveniji


Beletrina ima pomembno vlogo tudi pri ohranjanju literarnega življenja v Sloveniji preko organizacije dveh pomembnih festivalov: Festivala literature sveta – Fabula in Dnevov poezije in vina. Ta festivala predstavljata platformo za mednarodne literarne ustvarjalce, ki v Slovenijo prinašajo sveže in inovativne poglede na literaturo. Obiskovalci teh festivalov imajo priložnost srečati avtorje iz celega sveta, kar bogati kulturni prostor Slovenije in spodbuja mednarodni dialog v literaturi.

Poleg domače dejavnosti Beletrina aktivno promovira slovensko književnost na mednarodni ravni. Njihovi avtorji so pogosto prevedeni v tuje jezike, kar omogoča širši dostop do slovenskih del po svetu. Beletrina redno sodeluje na mednarodnih knjižnih sejmih in literarnih dogodkih, kjer slovenskim avtorjem omogoča predstavitev njihovih del globalnemu občinstvu.




Uspešno prilagajanje digitalni kulturi


V digitalni dobi se Beletrina uspešno prilagaja spremembam in izzivom, ki jih prinaša internet. Kulturni portal AirBeletrina je trenutno najpomembnejši kulturni medij v Sloveniji in je znan po svoji kakovostni vsebini in širokem spektru člankov o literaturi in kulturi. Poleg tega Beletrina natančno skrbi za svojo prisotnost v digitalnem svetu s svojo knjižnico e-knjig v največjem slovenskem digitalnem arhivu Biblos, kjer je na voljo več kot sedem tisoč naslovov, kar je število, ki se nenehno povečuje.


Na Starem trgu 3 v Ljubljani se nahaja butična knjigarna Beletrina, ki ponuja široko izbiro njihovih izdaj ter izbrane knjige drugih založb. Knjigarna je prav tako prostor, kjer se lahko znajdejo dela slovenskih avtorjev, prevedena v tuje jezike, kar dodatno prispeva k mednarodnemu ugledu slovenske književnosti.


Značilni projekti in serije


Založba Beletrina je znana po svojih edinstvenih knjižnih serijah in projektih. Ena izmed najbolj prepoznavnih serij je "Beletrina", ki vključuje širok spekter knjižnih žanrov in tematik. Ta serija ponuja tako sodobno literaturo kot klasične tekste, kar omogoča bralcem dostop do različnih vrst knjižnih del.

Poleg tega Beletrina redno organizira literarne dogodke, predstavitve knjig in pogovore z avtorji, kar dodatno spodbuja literarno življenje v Sloveniji. Te aktivnosti prispevajo k večji prepoznavnosti avtorjev in njihovih del ter ustvarjajo priložnosti za kulturne in intelektualne izmenjave.


Najbolj brane knjige:

Goran Vojnović: Čefurji raus (2. Izdaja)

https://slovenika.eu/collections/beletrina/products/cefurji-raus-2-izdaja



Bronja Žakelj: Belo se pere na devetdeset (roman leta- kresnik 2019)

https://slovenika.eu/collections/beletrina/products/belo-se-pere-na-devetdeset-roman-leta-kresnik-2019-bronja-zakelj

Borut Pahor: Zmaga je začetek
https://slovenika.eu/collections/beletrina/products/zmaga-je-zacetek-borut-pahor

Ksenija Benedetti: Hiša sozvočja

https://slovenika.eu/collections/beletrina/products/hisa-sozvocja-ksenija-benedetti

Lado Kralj: Ne bom se več drsal na bajerju

https://slovenika.eu/collections/beletrina/products/ne-bom-se-vec-drsal-na-bajerju-nagrada-kresnik-2023

More articles